© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ιστορική Συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για τις ΑΟΖ

πηγή:   antinews 
Συμφωνία, που καθορίζει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) της Κύπρου και του Ισραήλ, υπέγραψε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Υπουργός Υποδομών του Ισραήλ Ούζι Λαντάου, στην παρουσία και του Υπουργού Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη.
       Η συμφωνία κρίνεται υψίστης σημασίας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς, αφενός ανοίγει ο δρόμος για
την
εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο θαλάσσιο υπέδαφος μεταξύ των δύο χωρών και αφετέρου στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία επαναβεβαίωσε ο άλλος ισχυρός περιφερειακός παίκτης.        Η Συμφωνία αποτελεί περαιτέρω βήμα κατοχύρωσης της ΑΟΖ της Κύπρου, «γεμίζοντας» το κενό μεταξύ Αιγύπτου και Λιβάνου, γειτονικές χώρες με τις οποίες ήδη βρίσκονται ανάλογες συμφωνίες σε ισχύ. Δημιουργεί, δε, τις προϋποθέσεις και για συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου, με μία ιδιαίτερα ισχυρή χώρα.
       Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία αναφέρει ότι η Συμφωνία -η οποία αναμένεται να επικυρωθεί σύντομα από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών- αντικατοπτρίζει τη στενή και συνεχή συνεργασία της Κύπρου και του Ισραήλ. «Υπό το φως της πρόσφατης ανακάλυψης πλούσιων φυσικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οριοθέτηση των συνόρων του Ισραήλ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ζωτικών οικονομικών συμφερόντων του Ισραήλ, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές και σαφήνεια στους γείτονες του Ισραήλ, ως προς την ακριβή τοποθεσία των θαλάσσιων συνόρων του Ισραήλ και ως προς τα δικαιώματά του στους φυσικούς θαλάσσιους πόρους», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου