© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Η Ένωση Γερμανικών Επιστημονικών Οργανισμών επικρίνει την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τα βλαστοκύτταρα


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο έκρινε ότι οι τεχνικές απομόνωσης βλαστοκυττάρων που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων δε
μπορεί να κατοχυρώνονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
      Το Δικαστήριο έκρινε  ήταν ότι τα ανθρώπινα έμβρυα χρίζουν προστασίας από πατέντες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Επιπλέον, η απόφαση χαρακτήριζε «ανήθικη» την έρευνα στα ανθρώπινα εμβρυακά βλαστοκύτταρα.
      Η έγκριτη  
Ένωση Γερμανικών Επιστημονικών Οργανισμών τονίζει ότι η δικαστική απόφαση προχωρά πολύ πέρα από τα θέματα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας τα οποία κλήθηκε να εξετάσει.
      «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είναι το αρμόδιο όργανο ούτε για να αποφασίσει σχετικά με τα δικαιώματα κατοχύρωσης πατεντών, ούτε να επιβάλλει μια
γενική ηθική τάξη σε ολόκληρη την Ευρώπη» γράφει σε ανακοίνωσή της η Ένωση, η οποία συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της Γερμανίας.
      Η Ένωση επισημαίνει ότι σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ευρώπη σχετικά με τις ηθικές προεκτάσεις της έρευνας σε βλαστοκύτταρα: Η Βρετανία και η Σουηδία, για παράδειγμα, επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις τη δημιουργία εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς, ενώ η Ιρλανδία απαγορεύει κάθε έρευνα που προϋποθέτει την καταστροφή εμβρύων.
      Στην σημαντική του απόφασή του για τα βλαστοκύτταρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε  υπόθεση που αφορούσε την προσφυγή της Greenpeace κατά του ερευνητή Όλιβερ Μπρούστλε του Πανεπιστημίου της Βόννης, ο οποίος κατείχε πατέντα για τη δημιουργία νευρικών κυττάρων από βλαστοκύτταρα.
      Η πατέντα είχε κριθεί άκυρη από τη γερμανική δικαιοσύνη, και όταν ο Μπρούστλε υπέβαλε έφεση η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
# Η υπόθεση έχει πολύ σοβαρές κοινωνικές, πολιτικές και επιστημονικές διαστάσεις.

● Κατ΄ αρχήν είναι φανερό ότι οι παρατηρήσεις της Ένωσης Γερμανικών Επιστημονικών Οργανισμών έχουν πολύ ισχυρή βάση: αλίμονο αν φτάσουμε τα Δικαστήρια να επιβάλλουν γενική ηθική τάξη, αυτό είναι ο προθάλαμος του σκοταδισμού και της Ιεράς εξέτασης. Είναι εφιαλτικό. Τι στιγμή, μάλιστα που σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δικαστές είναι κοινωνικά ανεξέλεγκτη ομάδα.
● Αλλά και οι ερευνητές δεν έχουν κανένα δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας  όταν μισθοδοτούνται από κοινωνικούς πόρους και εργάζονται σε δημόσια ιδρύματα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Είναι δυνατόν το κόστος της έρευνας να βαρύνει κατά 90% τα δημόσιο ταμείο και τα κέρδη να ανήκουν σε βιομηχάνους και υπαλλήλους τους ερευνητές; Ο  καπιταλισμός στην αρπαχτική μορφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου