© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ελλάδα και Ιταλία πρώτες σε διαφθορά στην Ευρώπη



Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική Οργάνωση Transparency international, η Ελλάδα και η  Ιταλία είναι οι πιο διεφθαρμένες
χώρες στην Ευρώπη.
    Για την αξιολόγησή της η Transparency international χρησιμοποίησε στοιχεία από 13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
    Σύμφωνα με τον δείκτη της οργάνωσης, που κυμαίνεται από 0 (όταν η διαφθορά είναι μεγάλη) ως 10, η Ελλάδα βαθμολογείται με 3,4 και η Ιταλία με 3,9 και κατατάσσονται στην 80  και  69 θέση της λίστας διαφάνειας  αντίστοιχα. Η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται στην 25η και 14η θέση.
     Οι Η.Π.Α. βρίσκονται μια θέση πάνω από την Γαλλία, η Κίνα στην 75η θέση, ενώ η Ρωσία, με 2,4 βαθμούς είναι ανάμεσα στις χειρότερες χώρες, καταλαμβάνοντας την 143η θέση.
    Η Δανία με 9,4, η Φινλανδία 9,4, η Σουηδία 9,3 και η Σιγκαπούρη 9,2 βαθμούς βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των μη διεφθαρμένων κρατών, ενώ η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα μοιράζονται την 182η και τελευταία θέση και θεωρούνται οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς.
    Σχεδόν τα 2/3 των χωρών στον κατάλογο έχουν βαθμολογία μικρότερη του 5 που δείχνει ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου