© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Το Bulling είναι αρκετά διαδεδομένο στα ελληνικά σχολεία


To νταϊλίκι (bulling) αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε πολλές κοινωνίες, ιδίως σε άτομα νεαρής ηλικίας. Σύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή Μελέτης των Ομάδων
Ενδοσχολικής Βίας (ΕΕΜΟΕΒ), η κατάσταση στα ελληνικά Σχολεία μοιάζει να είναι σοβαρότερη από ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος.
        Σύμφωνα με Έκθεση της ΕΕΜΟΕΒ, το 63% των μαθητών Δημοτικού, το 51% των μαθητών Γυμνασίου και το 36% των μαθητών Λυκείου στην Ελλάδα δηλώνουν ότι υπάρχουν συμμαθητές που τους συμπεριφέρονται άσχημα.
        Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Συνήγορος του Παιδιού κατέθεσε σειρά προτάσεων : Ανάμεσα σε αυτές είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα στους μαθητές, αλλά και η ύπαρξη σχολικών κανόνων που θα προκύπτουν από συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Πρότεινε επιπλέον και την αξιοποίηση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων ενώ επισήμανε ως αποφασιστικής σημασίας την ενίσχυση του ρόλου των μαθητών στην επίλυση των συγκρούσεων.
        Στις προτάσεις που έχει καταθέσει και στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ενδοσχολικής βίας, ο Συνήγορος του Παιδιού περιλαμβάνεται η καθιέρωση της διαδικασίας ακρόασης, όταν εκδηλώνονται περιστατικά βίας και η ανάθεση ρόλων συμβούλων και μεσολαβητών σε εκπαιδευτικούς με ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να δίνεται δυνατότητα στους μαθητές να εξηγούν τις συμπεριφορές τους, σε περιπτώσεις συγκρούσεων και κατόπιν να ακολουθεί προσπάθεια συμφιλίωσης των εμπλεκομένων. Όσο για τις κυρώσεις, ο Συνήγορος του Παιδιού επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποτελούν την έσχατη λύση και να προηγείται προσεκτική ακρόαση των μερών και φυσικά μόνο στην περίπτωση που μιλάμε για σοβαρό παράπτωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου