Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) δηλώνει ότι είναι αντίθετη στην αναστολή της χρηματοδότησης διδακτορικών διατριβών και μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα από το
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Η ΠΟΣΔΕΠ έχει επίσης ενστάσεις για τους ερευνητικούς τομείς στους οποίους δίνει έμφαση το υπουργείο Παιδείας, και παράλληλα ζητά να μην ισχύσουν για τα μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού οι περιορισμοί του μνημονίου.
# Χωρίς αμφιβολία, ο τομέας της ‘Ερευνας είναι ζωτικής οικονομικής και κοινωνικής σημασίας για μια σύγχρονη κοινωνία. Υπάρχουν όμως πολλά ‘αλλά’.
• Οι σημερινοί καθηγητές στα Ελληνικά ΑΕΙ είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους τέκνα και συνεχιστές ενός αφόρητου νεποτισμού με ελάχιστη θετική και πολλή αρνητική συνεισφορά στην κοινωνική πρόοδο και την αξιοκρατία. Η κοινωνία τους απορρίπτει.
• Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγόμενης ‘έρευνας’ στα Ελληνικά ΑΕΙ είναι , κυριολεκτικά, για τα σκουπίδια και προκαλεί τα ειρωνικά χαμόγελα των σοβαρών ξένων ερευνητών. Μόνο οι μισοαμόρφωτοι Έλληνες δημοσιογράφοι ασχολούνται και εντυπωσιάζονται (με το αζημίωτο) με τα κατορθώματα των εν Ελλάδι ακαδημαϊκών.
• Δεν υπάρχει κανένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο ανάμεσα στα 200 καλύτερα του κόσμου στις δύο σοβαρές λίστες (ARWU και TIMES) που ασχολούνται παγκοσμίως με την ποιότητα της δουλειάς των Πανεπιστημίων. Μόνο κάποιοι ‘έξυπνοι’ Έλληνες και Ισπανοί καθηγητές έχουν στήσει δικά τους αξιολογικά κέντρα όπου και αυτοαξιολογούνται, αναιδώς, ως πολύ καλοί!
• Η έρευνα στην Ελλάδα εξυπηρετεί μόνο την κατασπατάληση πόρων που πάει στις τσέπες των αρουραίων καθηγητών. Είναι πρόσφατη η μνήμη για περιπτώσεις ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδότησαν πολυτελείς βίλες καθηγητών Πανεπιστημίου και αγορά ακριβών σπορ αυτοκινήτων!
Αν εξετάσετε το citation index των ελληνικών 'ερευνητικών' εργασιών θα καταλάβετε το μέγεθος της απαξίας των ελληνικών Πανεπιστημίων:στα όρια της ντροπής. Οι Έλληνες καθηγητές είναι διεθνώς ανύπαρκτοι. Πιθανότατα όμως είναι οι πιο εύποροι...
ΑπάντησηΔιαγραφή