© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Μάχη σεισμολόγων για τα ‘ερευνητικά’ κονδύλια


Ένας νέος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των σεισμολόγων με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε στην Κοινωνία της Πληροφορίας το Εθνικό Αστεροσκοπείο για τη βελτίωση
και εκσυγχρονισμό των υποδομών του. Στην πρόταση, ύψους περίπου 6.800.000 ευρώ, αντέδρασαν άλλοι σεισμολόγοι, όπως οι Κ. Παπαζάχος και Α. Τσελέντης, γιατί, δε συμμετέχουν. Αντηλλάγησαν και σκληρές επιστολές.
        Με αφορμή αυτή την κόντρα, έγινε συνάντηση σεισμολόγων με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κατάληξη. Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο λένε ότι ελπίζουν ότι τόσο η Κοινωνία της Πληροφορίας όσο και το Υπ. Παιδείας δε θα υποκύψουν στις πιέσεις των σεισμολόγων που αντιδρούν και ότι δε θα ματαιωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο που δε θίγει κανέναν, απεναντίας θα εκσυγχρονίσει το Αστεροσκοπείο που αποτελεί το συντονιστικό κέντρο των σεισμολογικών φορέων.
       # Το θέμα δεν είναι αν η η πρόταση ‘δε θίγει κανέναν’ αλλά αν προκύπτει κέρδος για την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνοι, η όλη εικόνα και πορεία όσων ασχολήθηκαν και ασχολούνται με το ΒΑΝ εδώ και δεκαετίες δεν είναι εικόνα σοβαρών επιστημόνων. Όπως δεν είναι καθόλου πειστικό το ενδιαφέρον του κυρίου Τσελέντη για την προστασία της ελληνικής κοινωνίας από τους σεισμούς. Δίνει έντονα την εικόνα ότι για άλλα ενδιαφέρεται.
       Παραμένει όμως αναπάντητο το ερώτημα: σε τι ωφελείται η ελληνική κοινωνία από την παχυλή χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για τους σεισμούς. Βεβαίως να υπάρχει και να χρηματοδοτείται η εκπαίδευση επιστημόνων στη σεισμολογία, αλλά μέχρις εκεί. Δεκαετίες τώρα ξοδεύονται επιπλέον εκατομμύρια ευρώ χωρίς κοινωνική ωφέλεια.Να βάλουμε το ερώτημα απλά και καθαρά: Κύριοι σεισμολόγοι, πείτε μας τα κέρδη της ελληνικής κοινωνίας από το έργο σας των τελευταίων 30 ετών. Τα λεφτά που δίνονται στη σεισμολογική έρευνα αφαιρούνται από άλλους ερευνητικούς τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου