© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Νέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ «βλέπουν» Σιμόν Πέρες και Κάρολος Παπούλιας

Στη νέα δυναμική των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ σε όλους τους τομείς αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες και ο Κάρολος Παπούλιας, στο επίσημο δείπνο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
      «Ελλάδα και Ισραήλ ξεκίνησαν μαζί μακρά πορεία προς το μέλλον και έναν πολλά υποσχόμενο ορίζοντα στις σχέσεις τους» τόνισε ο κ. Πέρες.
      Ο ίδιος μίλησε για την ελληνική κρίση και το μεγάλο βάρος που καλείτε να σηκώσει ο λαός, τονίζοντας πως «ο πόνος της ανάρρωσης αξίζει τον κόπο ως το τίμημα της θεραπείας».
     Ο πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε στο παρελθόν και την «κατάρρευση και αναγέννηση» που βίωσαν τα δύο έθνη πληρώνοντας «βαρύ τίμημα χωρίς να καμφθεί το ηθικό μας».
     Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ανάγκης για υψηλή τεχνολογία σήμερα αναφέροντας ότι «έχει έρθει η ώρα τώρα να ζήσουμε ως φίλοι πολιτικά και να συνεργαστούμε σαν επιστημονικά κράτη» καθώς η Ελλάδα έχει «τις αναγκαίες δυνατότητες και μια άριστη νέα γενιά, έτοιμη να το πράξει».
      Ο κ. Πέρες στη συνέχεια μίλησε για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, όπως αυτό «εκφράζεται μέσα από ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια, η οικονομία και το εμπόριο, οι πολιτιστικές σχέσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις, η επιστήμη και η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «απομένουν πολλά να γίνουν τόσο για την προώθηση των πολιτικών και των οικονομικών μας σχέσεων όσο και για την εμβάθυνσή τους στο μέλλον».
     «Σκοπός της επίσκεψής μου είναι η ενθάρρυνση και η ενίσχυση αυτών των εξελίξεων προς όφελος και για την πρόοδο των δύο λαών μας» κατέληξε.
      Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μίλησε για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, μία κρίση συστημική της ευρωζώνης, όπως είπε, εκφράζοντας παράλληλα και τη δυσφορία του για τις «εύκολες δηλώσεις εταίρων μας» που «το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να υπονομεύουν την ευρωζώνη και να ευνοούν τους διεθνείς κερδοσκόπους». Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τη Συρία, αλλά και το μείζον θέμα της τρομοκρατίας τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει «μηδενική ανοχή».
        Ειδικότερα, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, ακόμη και της διασποράς, «μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για τους ίδιους αλλά και για τα εθνικά μας κέντρα», κάνοντας αναφορά στα κοινά βιώματα και μνήμες του ολοκαυτώματος και του κοινού αγώνα κατά του ναζισμού.
     Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι δυστυχώς σήμερα «ο φασισμός στην Ευρώπη, με οσμή ρατσισμού, αρθρώνει πολιτικό λόγο. Οι λαοί μας πρέπει να θυμούνται. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει ταυτόχρονα να προβάλλουμε τα διδάγματα της ιστορίας αλλά και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή στο μίσος, στη μισαλλοδοξία, στον ρατσισμό και στον αντισημιτισμό».
      Ο κ. Παπούλιας είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσαν να αναδειχθούν «σε στρατηγικό μέγεθος το οποίο εκτός από αμοιβαία επωφελές, έχει όλες τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
      Η σύγκλιση συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνει τη δυνατότητα οικοδόμησης μιας στρατηγικής σχέσης, με αναπόσπαστο κομμάτι την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς «η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η δυνατότητα μεταφοράς του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλάζουν το γεωοικονομικό και κατ' επέκταση και το γεωπολιτικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή μας».
πηγή:in.gr

Σχόλιο «Παρονομαστή»:
Όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι το Ισραήλ είναι ο σημαντικότερος γεω-πολιτικο-οικονομικός εταίρος Ελλάδας και Κύπρου ζουν στον επικίνδυνα κοντόφθαλμο κόσμο τους. Βεβαίως, το Ισραήλ είναι μια πολύ οργανωμένη οντότητα και αυτό θέλει προσοχή από την πλευρά μας. Μπορεί η σχέση φιλίας και συνεργασίας να δουλέψει εξαιρετικά ετεροβαρώς υπέρ του Ισραήλ, αν και η Ελλάδα δεν αποκτήσει αντίληψη και διαδικασίες οργανωμένης χώρας. Πάντως, οι Ισραηλινοί είναι λαός με μπέσα, τιμούν το λόγο και τις δεσμεύσεις τους, είναι κοσμοπολίτες με την καλύτερη έννοια του όρου. Από μας εξαρτάται να αποκτήσουμε ένα καλό, ισχυρό και αξιόπιστο φίλο στην πολύ ρευστή περιοχή της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου