© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Κομπίνα με εικονικές δωρεές σε μοναστήρια και ναούς - "Λαδώνονταν" ιερείς κι εφοριακοί


Η νομοθεσία προβλέπει έκπτωση φόρου για όσους κάνουν δωρεές και φιλανθρωπίες. Με στόχο λοιπόν αυτήν την έκπτωση φόρου κάποιοι έστησαν μεγάλες κομπίνες για να αποφύγουν να καταβάλουν υψηλούς φόρους στη εφορία.
      Στην καλοστημένη κομπίνα συμμετείχαν ιερείς, ηγούμενοι αλλά και φοροτεχνικοί, και λογιστές.
      Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", η οικονομική επιθεώρηση του υπουργείου Οικονομικών παρέλαβε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταλόγους που περιέχουν χιλιάδες ονοματεπώνυμα φορολογουμένων, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν δηλώσει στην Εφορία μεγάλα ποσά δωρεών σε ναούς, μοναστήρια κι ενορίες. Διαπιστώθηκε πως μεγάλος αριθμός των επονομαζόμενων δωρεών ήταν “μαϊμού”!
      Ο δωρητής κατέθετε ως δωρεά ένα μικρό ποσό υπέρ της ανέγερσης ή αποπεράτωσης ενός ναού. Με τη σειρά τους, ιερείς ναών ή ηγούμενοι μοναστηριών αναλάμβαναν να τους κόβουν αποδείξεις με ποσά όμως πολλαπλάσια από αυτά που καταβάλλονταν στην πραγματικότητα, ώστε οι δωρητές να τις χρησιμοποιούν στη συνέχεια καταλλήλως στη φορολογική τους δήλωση και να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.
      Η "μίζα" για τους ιερείς έφτανε περίπου το 7% των πραγματικών ποσών των δωρεών ενώ περίπου 3% έπαιρνε ο λογιστής που μεσολαβούσε για τη δουλειά.
     Μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις είναι αυτή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων όπου 3 ιερείς, 7 εφοριακοί και 4 φοροτεχνικοί της περιοχής έχουν κριθεί υπόλογοι και αρκετοί από τους κρατικούς λειτουργούς τέθηκαν σε αργία για παράβαση καθήκοντος και αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός κι εκτός υπηρεσίας.
     Συνολικά, σε φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον "200" δωρητών από όλη τη Θεσσαλία, εμφανίζεται να δόθηκαν ως δωρεές "μαϊμού" τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε εκκλησίες.
      Στην κατάθεσή του, ένας από τους ιερείς παραδέχτηκε ότι το 2008 κάποιοι φορολογούμενοι του ζήτησαν αποδείξεις δωρεών για να τύχουν φορολογικής απαλλαγής και ότι εξέδωσε 23 αποδείξεις ύψους 138.650 ευρώ από μη θεωρημένο μλποκ. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι για όποιες αμφιβολίες είχε τον καθησύχασε η φοροτεχνικός κ. Κ πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί οι δωρητές που έλαβαν τις αποδείξεις ήταν γνωστοί και κάποιοι ήταν υπάλληλοι της ΔΟΥ Φαρσάλων.
#Τώρα, γιατί οι δωρεές σε εκκλησίες, εν έτει 2013, πρέπει να μειώνουν το φόρο είναι ένα άλλο, σοβαρό πάντως, θέμα. Σοβαρό Κράτος και Εκκλησία 'κράτος εν κράτει' είναι λίγο ασυμβίβαστο. Φορολογούμε το μισθωτό των 800 ευρώ και αφήνουμε την Εκκλησία αφορολόγητη...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου