Ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο άμεσης απόδοσης χαρακτηρίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) την αξιοποίηση της ιδιωτικής
περιουσίας του Δημοσίου, εκτιμώντας πως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 3%. Σε κεφάλαιο της έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα παρουσιάζονται συνοπτικά τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήγαγε το Ίδρυμα, με αντικείμενο την αποτίμηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων από την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου.
Συνοπτικά το σενάριο αξιοποίησης που καταρτίστηκε, έδειξε ότι η άνοδος του ΑΕΠ και η ενίσχυση της απασχόλησης μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το ΑΕΠ στη νέα προσομοίωση είναι κατά μέσο όρο περίπου 2,0% υψηλότερο σε σχέση με την προσομοίωση αναφοράς ενώ για μια σχετικά μεγάλη περίοδο ξεπερνά και το 3%. Αλλά και η επίδραση στην απασχόληση είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Στις περιόδους όπου η δραστηριότητα επιταχύνεται κάτω από τη συνδυασμένη επίδραση της κατανάλωσης και επένδυσης, δημιουργούνται ακόμη και 140 χιλιάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας. Με το τέλος του προγράμματος η απασχόληση σταθεροποιείται σ’ ένα επίπεδο περίπου 2% πάνω από τη βάση που ισοδυναμεί με ενίσχυση της απασχόλησης κατά περίπου 90 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι, η αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου είναι πράγματι μια άριστη εναλλακτική πολιτική που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά, ώστε να περιοριστούν τα υψηλά βραχυχρόνια κόστη σε όρους απασχόλησης και προϊόντος που συνεπάγεται η εφαρμογή της τρέχουσας δημοσιονομικής πολιτικής.
Η εργασία αναδεικνύει επίσης, ότι η μακροχρόνια μείωση του δημοσίου χρέους ισορροπίας που προκύπτει από την πώληση, εκχώρηση και αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, συνεπάγεται σημαντικά μεσοπρόθεσμα οφέλη που προέρχονται από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του τρέχοντος επιπέδου του χρέους κάθε περιόδου.
Θα πρέπει να σημειωθεί και τονιστεί ότι η υπεροχή της προσέγγισης της μείωσης του χρέους με αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου συγκρινόμενη με αυτή που προκύπτει με δημοσιονομικά μέσα, είναι ιδίως διακριτή σε περιπτώσεις όπου ακόμη και σχετικά σύντομης διάρκειας δημοσιονομικές παρεμβάσεις έχουν δυσμενείς μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στη δραστηριότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μείζον ζήτημα της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής είναι η έλλειψης επαρκών μέσων για την αντιμετώπιση των πολλαπλών και πολλές φορές ασύμβατων ενδιαμέσων στόχων, το ΙΟΒΕ σημειώνει πως η αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να αποτελέσει ένα εξαίρετο εργαλείο ορθολογικού συμβιβασμού, μέσων και στόχων, για την επαναφορά της οικονομίας σε ισορροπία.
Τα επώδυνα βραχυχρόνια κόστη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής θα μετριασθούν σημαντικά. Επιπλέον, με τις συνέργειες που δημιουργούνται, η αξιοποίηση μπορεί να αποτελέσει, ίσως το μόνο σήμερα, ισχυρό εργαλείο άμεσης τόνωσης της δραστηριότητας και περιστολής της ανεργίας.
# ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ: Δεν έχουμε κανένα λόγο να παίρνουμε τοις μετρητοίς τις διάφορες οικονομικές 'μελέτες', ακόμα και αν προέρχονται από νομπελίστες οικονομολόγους. Θεωρούμε ότι η Οικονομία απέχει πολύ από το να απαιτεί σεβασμό για την ακρίβεια των προβλέψεών της, δεν είναι αυστηρή Επιστήμη. Αρκετά συχνά, νεαροί (κυρίως) επιστήμονες χρησιμοποιούν 'υποθεκτιμήσεις' (guesstimates) που τις παρουσιάζουν ως βαρύγδουπους επιστημονικούς υπολογισμούς. Παρά ταύτα, ακούγονται λογικές οι κατευθύνσεις της μελέτης.
πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου