© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

50 χρόνια από το ταξίδι Γκαγκάριν


Το σημερινό λογότυπο της Google είναι αφιερωμένο στον Γιούρι Γκαγκάριν που σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου 1961, στις 09:07 ώρα Μόσχας, ξεκίνησε για το ιστορικό
του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1 και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
        Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, ο Γκαγκάριν μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα κινούμενος με ταχύτητα 27.400 χιλιομέτρων την ώρα.
        Κατά την πτήση το σκάφος ελεγχόταν από επιτελείο επιστημόνων και τεχνικών στη Γη επειδή κανείς δεν ήξερε πώς οι συνθήκες της πτήσης θα επηρέαζαν έναν άνθρωπο. Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Κέδρος. ( Кедр)
        Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Η συνολική διάρκεια της αποστολής ήταν 108 λεπτά. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει.
        Ο άνθρωπος που πρώτος είδε τη Γη από το διάστημα πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα μόλις στα 34 χρόνια του, στις 27 Μαρτίου 1968. Το τότε Σοβιετικό καθεστώς είχε αναφέρει ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέσα στο αεροπλάνο ως το τέλος προκειμένου να μην πέσει πάνω σε ένα σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου