© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων: Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα θα αναγράφουν ότι... δεν κάνουν τίποτα

Η Αμερικανική κυβέρνηση παρεμβαίνει δυναμικά στην απατηλή αγορά ομοιοπαθητικών σκευασμάτων και απαιτεί από τους παρασκευαστές να προσκομίζουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, αλλιώς θα πρέπει να προειδοποιούν στις συσκευασίες ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για οφέλη στην υγεία.
Μέχρι σήμερα, η νομοθεσία των ΗΠΑ και των Ευρωπαϊκών χωρών δεν θεωρεί τα ομοιοπαθητικά προϊόντα «φάρμακα» για τα οποία απαιτούνται κλινικές μελέτες και άδειες κυκλοφορίας. Στην αμερικανική αγορά, τα σκευάσματα αυτά κυκλοφορούν με την ένδειξη ότι δεν έχουν λάβει έγκριση από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), ξεκαθαρίζει ότι οι ισχυρισμοί για τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα πρέπει να συμμορφώνονται «με τα ίδια στάνταρτ που ισχύουν για άλλα προϊόντα με ισχυρισμούς για οφέλη στην υγεία». Κατά την FTC, εφόσον οι παρασκευαστές αδυνατούν να προσκομίσουν επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, οι συσκευασίες των σκευασμάτων θα πρέπει να ξεκαθαρίζουν ότι:

Α. Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις που στηρίζουν τους ισχυρισμούς για τα οφέλη της ομοιοπαθητικής στην υγεία και
Β. Οι ισχυρισμοί της ομοιοπαθητικής βασίζονται μόνο σε θεωρίες του 18ου αιώνα, οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές από τους ειδικούς της σύγχρονης ιατρικής.

Η ομοιοπαθητική δημιουργήθηκε το 1796 από τον γερμανό γιατρό Σάμιουελ Χάνεμαν, βάσει του αλλοπρόσαλλου  δόγματος ότι «το όμοιο θεραπεύει το όμοιο», δηλαδή ότι μια ουσία που προκαλεί συμπτώματα σε υγιείς ανθρώπους μπορεί να θεραπεύσει αυτά τα συμπτώματα σε άρρωστους ανθρώπους.
Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως ομοιοπαθητικά «φάρμακα» είναι συνήθως τόσο αραιωμένες ώστε το τελικό σκεύασμα μπορεί να μην περιέχει καν, την υποτιθέμενη  ούτε ένα μόριο δραστική ουσία. Κατά τους ‘επιστήμονες ομοιοπαθητικούς’ , το σκέτο νεράκι που απομένει μετά την αραίωση υποτίθεται ότι διατηρεί την «ανάμνηση» της δραστικής ουσίας, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με βασικούς κανόνες της επιστήμης. Καθαρή αρλουμπολογία. Κάτι σαν τη δικιά μας υπουργό Πολιτισμού.
# Δεδομένου ότι η αγορά ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, μόνον για την Αμερική, εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο αναρωτιόμαστε πόσοι Έλληνες ‘ψαγμένοι’ οπαδοί της ομοιοπαθητικής και των ψεκασμών από αεροπλάνα, δεν θα αντιληφθούν αμέσως και οξυδερκώς, ότι πρόκειται για μια ολοφάνερη καμπάνια των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών. Έχετε μιλήσει με οπαδούς της Ομοιοπαθητικής; Δεν παλεύονται με τίποτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου