© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Προβλήματα και δυνατότητες των ανοικτών χώρων

Γράφει ο Π. Ιωακείμ

Οι ανοικτοί χώροι μιας πόλης είναι ένα δυναμικό πεδίο, όπου πολίτες κάθε ηλικίας κινούνται σε καθημερινή βάση δημιουργώντας ένα συγκεκριμένο χώρο πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων, έναν συγκεκριμένο πολιτισμό.Οι ανοικτοί χώροι αποτελούν καταστατική ιδιότητα των πόλεων, συνθέτουν, δηλαδή, μια οντότητα που περιγράφει την κατάσταση της πόλης. 

Αυτό σημαίνει πως αποτελεί υπεραπλούστευση να θεωρούμε τους ανοικτούς χώρους ως χαρτογραφικό όρο, που αποτυπώνεται με 
κόκκινες και πράσινες γραμμές πάνω στο χάρτη της πόλης.


Οι αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις στους ανοιχτούς χώρους δεν πρέπει να θεωρούνται έργα βιτρίνας, αλλά έργα ουσιαστικής αναπτυξιακής αναβάθμισης. Οι ανοιχτοί χώροι είναι όχι μόνον καθρέφτης, αλλά και η βάση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην πόλη.

Καθαροί, ασφαλείς, λειτουργικοί και φιλικοί ανοιχτοί χώροι:


Συνεισφέρουν στην καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών της πόλης γιατί προσφέρουν καλύτερη πρόσβαση σε παιδικές χαρές, αθλητικά κέντρα, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, ΚΑΠΗ κλπ.


Αυξάνουν την ελκυστικότητα της πόλης και αυτό ισοδυναμεί με ‘προστιθέμενη αξία’ τόσον στις περιουσίες των κατοίκων, όσον και στην τοπική εμπορική δραστηριότητα.


Προωθούν την κοινωνική εταιρικότητα, καθώς η ασφάλεια και η λειτουργία των ανοικτών χώρων αποτελούν κίνητρα για τη συμμετοχή στις αποφάσεις - και τη συνέργεια στις δράσεις - μεταξύ γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, ηλικιωμένων, τοπικών καταστηματαρχών, μη κυβερνητικών οργανισμών, Δήμου, Αστυνομίας κλπ.


Βελτιώνουν την αισθητική εικόνα της πόλης.


Προωθούν τη βάδιση στην πόλη που έχει επιπτώσεις:


    α) στην προστασία του περιβάλλοντος από τη μείωση της  χρήσης του αυτοκινήτου,


    β) στην επανάκτηση των δρόμων από τους πεζούς, που οδηγεί στην αύξηση της ασφάλειας, αφού η βάδιση αυξάνει τη δημόσια εποπτεία, που θεωρείται σήμερα καθοριστικός παράγοντας στη μείωση της εγκληματικότητας,


    γ) στην καλύτερη φυσική κατάσταση όλου του ηλικιακού φάσματος του πληθυσμού και


    δ) στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.


Οι περισσότερες ελληνικές πόλεις έχουν μια βαριά αρνητική κληρονομιά σε ό,τι αφορά πεζοδρόμια και ελεύθερους χώρους για πράσινο και κοινωνικές υποδομές. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να περιοριζόμαστε σε εύκολες ιστορικές αναλύσεις. Την ευθύνη δεν την  έχει μόνον το παρελθόν. Την έχει και το σήμερα.
 
Εξ’ ορισμού, ένας παράγοντας με κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική  διάσταση είναι συντελεστής βιώσιμης ανάπτυξης. Άρα,

Η κατάσταση των ανοικτών χώρων μιας πόλης είναι σημαντικότατος παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης.



4Ανοικτοί χώροι και πηγές κινδύνων





*





Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ανησυχία της Διεθνούς Αμνηστίας για την καταδίκη του «Γέροντα Παστίτσιου»


Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, αφότου δικαστήριο στην Αθήνα καταδίκασε τον 29χρονο

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Σε δέκα μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο «Γέροντας Παστίτσιος»


Το τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε σήμερα τον «Γέροντα Παστίτσιο» ή κατά κόσμον Φίλιππο Λοΐζο σε δέκα

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Κόντρα υπουργείων για την άδεια του Χρ. Ξηρού


Την  αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προκάλεσαν διαρροές από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε

Τι σημαίνει ‘ανάπτυξη’

Γράφει ο  Π. Ιωακείμ

Πριν ασχοληθούμε με την έννοια και τις διαστάσεις της Τοπικής Ανάπτυξης είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με τη γενική έννοια του όρου ‘Ανάπτυξη’.  Παρά το ότι γίνεται ευρύτατη χρήση του όρου, ο ορισμός της βασικής αυτής

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Παραιτήστε τον κύριε πρωθυπουργέ!

Ο καταδικασμένος σε ισόβια Χ. Ξηρός, εκτελεστής της 17 Νοέμβρη, πήρε 7 πολυήμερες άδειες τον

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Με επιδότηση για ξενοδοχειακή μονάδα ανακαίνισε το πολυτελές εξοχικό του ο Μ. Λιάπης!

Έχει εξοχικό στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας και το ανακαίνισε με ευρωπαϊκούς πόρους για δήθεν ξενώνα. Επιμένει ότι το σπίτι λειτούργησε ως ξενώνας, αλλά οι

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Οι νέοι

Γράφει ο  Ι. ΠΑΡΚΑΣ

 Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις των τοπικών αποφάσεων στη ζωή και τις προοπτικές των νέων η σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να ακολουθήσει επιλογές που αφ΄ ενός θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και αφ΄ετέρου τις επιλογές τις νέας γενιάς.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν περίπου 75 εκατομμύρια νέοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 15-25 ετών.

Είναι προφανές, πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε κοινοτικό, εθνικό και τοπικό επίπεδο έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στις μελλοντικές προοπτικές των νέων και στις προσφερόμενες σε αυτούς ευκαιρίες.

Σε διεθνές επίπεδο, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο αρχών σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για τους νέους, που κινείται στους εξής άξονες:

=Πρέπει να στηρίζεται και ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα των νέων.

=Πρέπει να στηρίζεται και ενθαρρύνεται η ανάπτυξη μορφών συμμετοχικού διαλόγου των νέων στην κοινωνία των πολιτών.

=Πρέπει να  διευκολύνεται και προωθείται η συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

=Πρέπει να επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή των νέων στην ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

=Πρέπει να  προωθείται  η ενσωμάτωση μαθησιακών δυνατοτήτων και καινοτόμων συμμετοχικών σχεδίων στις δομές λήψης αποφάσεων.

=Αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου των ενώσεων και οργανώσεων νέων στην προαγωγή της συμμετοχής των νέων στην κοινωνική ζωή.


              4Αυτοδιοίκηση και νέοι                                                            4Περισσότερα  


 *