© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Οι Έλληνες γιατροί συνταγογραφούν πολλά και ακριβά φάρμακα

Η πλειοψηφία των Ελλήνων (84%) θεωρεί ότι στη χώρα μας υπάρχει πολυφαρμακία και ότι αυτή οφείλεται στους γιατρούς (50%), στους ασθενείς (24%), στις
φαρμακευτικές εταιρίες (19%) και στους φαρμακοποιούς (4%), όπως καταδεικνύεται από τα συμπεράσματα της πανελλαδικής έρευνας Hellas Health ΙV για την Υγεία των Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ).

Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς (56%) θεωρούν ότι οι γιατροί συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα χωρίς να είναι πάντα απαραίτητα, ενώ έξι στους δέκα (64%) ότι συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα από ό,τι χρειάζεται.

# Δε γνωρίζουμε τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα αυτού του ΙΚΠΙ- σίγουρα δεν είναι κάποιος πολύ γνωστός φορέας. Επίσης, κάποιες από τις ερωτήσεις είναι εξαιρετικά ύποπτες ( στην  επιστημονική έρευνα αυτές οι ερωτήσεις χαρακτηρίζονται ως  loaded ) και οφείλονται σε διάθεση παραγωγής συγκεκριμένου αποτελέσματος. Πάντως, η γενική αίσθηση είναι απολύτως σύμφωνη με τα ευρήματα αυτής της έρευνας. Οι Έλληνες γιατροί είναι αχαλίνωτοι.

Όταν πριν λίγες ημέρες έγινε ηλεκτρονική δημοπρασία φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας οι τιμές των προσφερόμενων φαρμάκων έπεσαν έως και 90% ! Βγήκαν αμέσως κάποιοι γιατροί και άρχισαν τα βρώμικα: ναι, αλλά πρέπει να δούμε και την ποιότητα… καθόσον το φτηνό κρέας το τρώει ο σκύλος…. Και άλλα τέτοια ωραία. Τώρα ποιον νόμιζαν ότι προστατεύουν είναι άλλο θέμα . Πάντως δεν προστάτευαν ούτε το Έλληνα ασθενή ούτε την όποια επιστημονική σοβαρότητα υποτίθεται ότι έχουν. Αναίσχυντοι εμποράκοι είναι, που σε οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα θα κινδύνευαν να χάσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου