© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Βήματα για μικρότερο κράτος


Ελέω Τρόικας, κινούμαστε προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού και μείωσης του Κράτους. Στο σχέδιο για αναδιοργάνωση του Δημοσίου περιλαμβάνονται κατάργηση οργανικών θέσεων, μεταφορά αρμοδιοτήτων και
κάλυψη των κενών μέσω σαρωτικών μετακινήσεων υπαλλήλων.
Οι διαδικασίες αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών και των Οργανισμών του κράτους καθώς και η  αξιολόγηση του προσωπικού θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2012. Η διαδικασία θα γίνει με τη συμβολή εταιρειών συμβούλων και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ προκειμένου να επιλεγεί το πλεονάζον προσωπικό και να καταγραφούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Για την επόμενη χρονιά, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του κράτους περιλαμβάνει σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού σε όλο το Δημόσιο, αλλά και "εφεδρεία" για όσους εργαζόμενους χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό κυρίως από τα ΝΠΙΔ και τις ΑΕ του Δημοσίου που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν.

# Χωρίς αμφιβολία, χρειαζόμαστε επειγόντως αναδιοργάνωση του Κράτους. Πάντως, η ορολογία και μόνο που χρησιμοποιείται δείχνει ότι αυτοί που χειρίζονται το θέμα δεν έχουν γνώση λειτουργίας συστημάτων διοίκησης.
Τι θα πει ‘πλεονάζον προσωπικό’; Η φράση αυτή έχει νόημα μόνο αν αποφασισθούν ΠΡΩΤΑ οι πολιτικές. Αν ένας δήμος αποφασίσει την καθαριότητα να την αναθέσει με διαγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα, τότε όλοι οι καθαριστές είναι ‘πλεονάζον προσωπικό’. Το ίδιο ισχύει για τους υπαλλήλους των παιδικών σταθμών, ή το προσωπικό των μαγειρείων των νοσοκομείων, αν το νοσοκομείο αποφασίσει να δίνει το έργο σε εταιρείες catering.
Όταν, λοιπόν, ακούτε κυβερνητικούς σχεδιασμούς αναδιάρθρωσης χωρίς να προηγούνται πολιτικές επιλογές, τότε ακούτε αλμπάνηδες. Κάποιοι άσχετοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών  και κάποιοι διεθνείς απατεωνίσκοι ψευτοεπιστήμονες θα ροκανίσουν εκατομμύρια. Το χειρότερο: μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αναστάτωση με ανοηματικές ή λανθασμένες προτάσεις. Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε… Ρέππας και Βενιζέλος χρειάζεται να προσέξουν πολύ. Η αναδιοργάνωση του κράτους  είναι ΤΟ στοίχημα των μεταρρυθμίσεων.Το κλειδί (δύσκολο ομολογουμένως) είναι να προχωρήσουν σε εφαρμογή ανηγμένων (που έχουν υποστεί αναγωγή δηλαδή) Οργανισμών Εσωτερικής  Υπηρεσίας και όχι σε παιδαριώδεις προτάσεις της ΕΕΤΑΑ και του ΙΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου