© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Χρεώσεις στον ΕΟΠΥΥ για γυναικολογικά περιστατικά σε… άνδρες

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, έδωσε στη δημοσιότητα  τα αποτελέσματα ελέγχου, που διεξήγαγαν
ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφορούν χρεώσεις για το 2013 από ιδιωτικές κλινικές. Οι ανακοινώσεις έγιναν παρουσία τριών προκατόχων του, ως συμβολική κίνηση που υποδηλώνει «συνέχεια» στο υπουργείο,.
      Οι έλεγχοι έγιναν από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και αφορούν σε 444.041 περιστατικά κλειστής περίθαλψης σε 101 ιδιωτικές κλινικές, που αναλογούν σε 286,16 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό των προτεινόμενων περικοπών εκ μέρους των ελεγκτών ανέρχεται σε 36,3 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πρόκειται για χρεώσεις μη επαρκώς αιτιολογημένες.
     Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές βρήκαν παράνομες νοσηλείες σε διαφορετικά νοσοκομεία την ίδια χρονική περίοδο για τον ίδιο ασφαλισμένο και χρεώσεις για εξωτερικές υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύονταν, ή πρόσθετες χρεώσεις για υπηρεσίες που καλύπτονταν από το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο.
     Από τους ελέγχους προέκυψε επίσης ότι κλινικές χρέωναν γυναικολογικά περιστατικά για άνδρες ασθενείς και το αντίστροφο. Επίσης, καταγράφηκαν χρεώσεις για εγκυμοσύνη σε γυναίκες άνω των 60 ετών και σε παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ άλλοι εμφάνισαν νοσηλεία ενηλίκων σε μονάδες εντατικής νεογνών.
# Δεν καταλάβαμε ακριβώς τον συμβολισμό της παρουσίας και προηγούμενων υπουργών υγείας στη συνέντευξη, πλην ίσως μιας αναγνώρισης ότι και οι προηγούμενοι υπουργοί είχαν κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξάφνιασαν πολλούς Έλληνες τα αποτελέσματα της έρευνας των ιδιωτών ελεγκτών. Διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις για το αν είναι τόσο χαμηλό το ποσοστό των παραβάσεων. Μάλλον κάποιοι κλινικάρχες δούλεψαν τους ιδιώτες ελεγκτές. Δε θα ήταν και τόσο δύσκολο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου