© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Σε λίγες ώρες …γινόμαστε 28


Από σήμερα τα μεσάνυχτα, η Κροατία γίνεται το 28ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σημαίες της ΕΕ κυματίζουν ήδη πάνω από μια εξέδρα στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ για τους επίσημους εορτασμούς, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν υπάρχει πουθενά ο ενθουσιασμός που είχε χαρακτηρίσει τις προηγούμενες διευρύνσεις στην άλλοτε κομμουνιστική ανατολική Ευρώπη. Με την οικονομία της Κροατίας να διανύει το πέμπτο έτος ύφεσης κι την ανεργία να  βρίσκεται  στο 21%, λίγοι είναι οι Κροάτες που έχουν διάθεση να εορτάσουν.

Καθώς η ΕΕ βρίσκεται επίσης σε βαθιά οικονομική κρίση, η είσοδος της χώρας στη ΕΕ έχει διχάσει τους πολίτες κι έχει μειώσει την δημοφιλία της ΕΕ στην Κροατία. «Απλά δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα και στην Ισπανία! Εκεί πάμε;», διερωτήθηκε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνταξιούχος Πάβαο Μπρκάνοβιτς. Και πρόσθεσε: «Χρειάζεσαι ψευδαισθήσεις για να χαίρεσαι, αλλά οι ψευδαισθήσεις έχουν χαθεί, εδώ και πολύ καιρό».
# Αγαπητέ κύριε Μπρκάνοβιτς,
Χωρίς αμφιβολία, έγιναν σημαντικά λάθη χειρισμού στο θέμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Πιθανότατα θα μπορούσε να έχει βρεθεί μια πιο έξυπνη και πιο αποτελεσματική λύση, αλλά από ποιούς; Τόσο σε Ελληνικό, όσο και σε συνολικά Ευρωπαϊκό επίπεδο, ψάχνουμε για ικανούς πολιτικούς και ικανούς τεχνοκράτες. Αλλά αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ τώρα  θα είμασταν η Κούβα της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου