© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Εν Ελλάδι: διαρκές πλιάτσικο με τις αξονικές τομογραφίες

Έξω από κάθε διεθνή επιστημονική πρακτική είναι ο αριθμός των αξονικών τομογραφιών που
παραγγέλλουν οι Έλληνες γιατροί. 
     Τα στοιχεία των αξονικών τομογραφιών που έγιναν το 2012 σε 47 δημόσια νοσοκομεία αποκαλύπτουν πως νοσοκομεία με μικρή σχετικά δυναμικότητα υποβάλλουν πάνω από το 40% των ασθενών τους σε αξονική, όταν νοσοκομεία αιχμής εμφανίζουν ποσοστά από 20% έως 30%. Σημειωτέον πως το ποσοστό αξονικών τομογραφιών ανά ασθενή δεν ξεπερνά το 15% σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία μικρής και μέσης δυναμικότητας.
     Την πρώτη θέση στη λίστα των εξετάσεων κατέχει το «Ασκληπιείο» της Βούλας, όπου το 43% των ασθενών υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία και ακολουθούν από κοντά τα νοσοκομεία Βόλου, Λάρισας και Φιλιατών (42%) και τα νοσοκομεία Τρικάλων (41%), Χαλκιδικής (40%), Αγρινίου (39%) και Ρεθύμνου (38%).
     Στον αντίποδα, πολύ πιο χαμηλά ποσοστά παρουσιάζουν νοσοκομεία πρώτης γραμμής, όπως το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης (19%), το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου (26%) και το «Αττικόν» (28%).  Υπερδιπλάσιο ποσοστό από το μέσο ευρωπαϊκό του 15% έχει και ο «Ευαγγελισμός» με  ποσοστό 34%.   

# Συνδυασμός ιατρικής ανικανότητας αλλά και απληστίας των Ελλήνων γιατρών για τα ποσοστά από τις ιδιωτικές εταιρείες που εμπορεύονται το χώρο των ιατρικών εξετάσεων. Και μόνο να τους βλέπεις να μιλάνε στην τηλεόραση κάποιοι πρόεδροι ιατρικών συλλόγων σου σηκώνεται η τρίχα: Η επιτομή της αναιδούς μετριότητας. Τις δεκαετίες του 70 και του 80 οι Έλληνες γιατροί ήταν ισάξιοι (και πάντως συγκρίσιμοι) των γιατρών των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χώρων. Ακούνε τώρα για Έλληνα γιατρό οι ευρωπαίοι και σου αλλάζουν κουβέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου