© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Απάντηση Γιαννίτση στους διαμαρτυρόμενους Δημάρχους

Οι δήμοι πρέπει να κινηθούν εντός των πεπερασμένων δυνατοτήτων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα
οικονομικά τους. Αυτό έκανε σαφές ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο.  
     Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι για κάθε αύξηση πόρων σε οποιονδήποτε τομέα της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να αφαιρεθούν χρήματα από κάποιον άλλο τομέα. Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά ζητήματα, ο υπουργός επισήμανε ότι λύνονται σε ικανοποιητικό βαθμό από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
     Όπως σημειώθηκε κατά τη συνάντηση, τα 300 εκατ. ευρώ- από τα 450 εκατ. ευρώ που ζητούν οι δήμοι- έχουν ήδη εγγραφεί και εξασφαλιστεί. Σε ό,τι αφορά τη μείωση κατά 15% στη μηνιαία χρηματοδότηση για τη λειτουργία των δήμων (ΚΑΠ), ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος φέρεται να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί, ίσως, η μείωση, μετά τον Μάιο και τις επερχόμενες εκλογές.
# Σε όσους ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι γνωστό πως και σοβαρά περιθώρια μείωσης των δαπανών ενός δήμου υπάρχουν, αλλά και για πολλούς λόγους, η Κεντρική διοίκηση – περισσότερο σπάταλη και αδιαφανής από την Αυτοδιοίκηση- προτιμά να διαχειρίζεται η ίδια πόρους που ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση. Βέβαια, με Συλλογικά Όργανα για κλάματα η Ελληνική Αυτοδιοίκηση έχει φτάσει στο ζενίθ της εσωστρέφειας και στο ναδίρ της κοινωνικής αναγνώρισης. Με τέτοια λειτουργία συλλογικών οργάνων η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε θα αρθεί ποτέ στο ύψος των περιστάσεων αλλά και των δυνατοτήτων του θεσμού. Δεν είναι τυχαίο ότι τη στιγμή που το κεντρικό πολιτικό σύστημα περνά μια τεράστια κρίση, η Ελληνική Αυτοδιοίκηση δεν έχει να προσφέρει ούτε ένα κοινωνικά καταξιωμένο στέλεχος σαν εναλλακτική προοπτική ανανέωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου