© Paronomastis. All rights reserved

e-mail: paronomastis@gmail.com © Paronomastis. All rights reserved

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Η Εταιρική σχέση



Γράφει ο Π. Ιωακείμ

Μαζί με  την Αρχή της Επικουρικότητας, η Εταιρική σχέση αποτελεί το βασικό πλαίσιο λειτουργίας της δημοκρατικής Διακυβέρνησης σε όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες του κόσμου.

Ως έννοια, η Εταιρική σχέση είναι απλή και σοφή: Η Εταιρική σχέση αναγνωρίζει πως όλοι, άτομα και φορείς, έχουν ρόλο στη διοίκηση και προαγωγή της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, η εταιρική σχέση είναι η πιο σταθερή αναπτυξιακή επιλογή που ακολουθούν οι ανθρώπινες κοινωνίες εδώ και χιλιάδες χρόνια!

Με την εφαρμογή της Αρχής αυτής ένα (ανομοιογενές) άθροισμα ατόμων ή ομάδων μετατρέπεται σε (λειτουργικό και δυναμικό) σύνολο που λέγεται ανθρώπινη κοινωνία.  Γίνεται ένα σύνολο με κοινές επιδιώξεις και στόχους.

Η εφαρμογή της Εταιρικής Σχέσης:

·         απελευθερώνει και αξιοποιεί τις ανθρώπινες δυνάμεις,
·         προωθεί τη συνέργεια,
·         ενισχύει την κοινωνική συνοχή,
·         βοηθά στη μείωση των ενδοκοινωνικών τριβών,
·         βελτιώνει την εκμετάλλευση των τοπικών προϊόντων,
·         βοηθά στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων και
·         αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας περιοχής

Ένα σημείο ιδιαίτερης κοινωνικής και πολιτικής σημασίας είναι η ισότητα των επιπτώσεων της εταιρικής σχέσης. Εάν ένα άτομο μετέχει σε μια κοινή κοινωνική επιδίωξη τότε δικαιούται και μέρισμα των κερδών από αυτή την προσπάθεια. Η πρόσφατη οικονομική κρίση ανέδειξε ότι οι τραπεζίτες, επί παραδείγματι, πιστεύουν πως τα κέρδη από την τραπεζική δραστηριότητα ανήκουν στις τράπεζες και τα μεγαλοστελέχη της, ενώ τις ζημιές και τα λάθη του τραπεζικού συστήματος (π.χ από την αχαλίνωτη παροχή επισφαλών δανείων από τις Τράπεζες), πρέπει να τις πληρώνει το κοινωνικό σύνολο. Αυτή η αντίληψη είναι προκλητικά ετεροβαρής, δε λέγεται -και δεν είναι -κοινωνική εταιρικότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου